Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» σχεδιάστηκε το 2006 και υλοποιείται από τo Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα, (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο της δέσμευσης του για υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών για τη διασφάλιση μιας Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των Ελλήνων σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Με άξονα το σύνθημα «Νοιάσου για το Νερό» και με ποικίλα και ενδιαφέροντα επικοινωνιακά εργαλεία το πρόγραμμα έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Υπολογίζεται ότι συνολικά περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες έχουν γίνει αποδέκτες του μηνύματος ορθολογικής χρήσης του νερού. Μέσα στις επικοινωνιακές δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνονται καμπάνια επικοινωνίας, τόσο στα ηλεκτρονικά, όσο και στα έντυπα μέσα καθώς και καμπάνια ενημέρωσης σε συνεργαζόμενους φορείς, ενώσεις και οργανισμούς καθώς και χρήση του διαδικτύου. Τέλος, κατά τη διάρκεια του 2011 πραγματοποιήθηκαν καινοτόμες ενέργειες όπως η δημιουργία viral videos με τη συμμετοχή γνωστών προσωπικοτήτων όπως η Τζένη Μπαλατσινού, οι Onirama και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος σχετικά τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων στη χώρα μας αλλά και τη δημιουργική απεικόνιση του προβλήματος. Τα συγκεκριμένα δημιουργικά υλικά κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του νεανικού κοινού του οποίου η ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση είναι στις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος.

 • Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» έχει διακριθεί στα βραβεία «European Excellence Awards», όπου συμμετείχαν 1400 ευρωπαϊκές υποψηφιότητες συνολικά , με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Εθνικές και Τοπικές καμπάνιες Επικοινωνίας. Το βραβείο επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα αναφορικά με το περιβάλλον και την προστασία των φυσικών πόρων του νερού αλλά και την ουσιαστική δράση που αναλαμβάνει για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη προστασία των φυσικών πηγών νερού.

Αποστολή

Η δέσμευση του Συστήματος της Coca-Cola για το περιβάλλον αφορά ένα σύνολο ενεργειών και δράσεων με κύριο γνώμονα την προστασία και τη διαφύλαξή του, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής.

Στην Ελλάδα, το Σύστημα της Coca-Cola αναπτύσσει δράσεις και στηρίζει ενέργειες που αποσκοπούν στην περιβαλλοντική αφύπνιση και ευαισθητοποίηση αρχικά των εργαζομένων του και εν συνεχεία του ευρύτερου κοινού. Στο πλαίσιο αυτό το Σύστημα εφαρμόζει ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής διαχείρισης που αποσκοπούν στη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και στον ορισμό μετρήσιμων στόχων για υψηλή αποδοτικότητα σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν κοινά συστήματα αναφοράς που επιτρέπουν στο Σύστημα της Coca-Cola να διαχειρίζεται τις εξελίξεις και να αναφέρει τα αποτελέσματα.

Η υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών αλλά και η διεξαγωγή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις της βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας στο περιβάλλον, αποτελούν προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στην κατεύθυνση αυτή, εφαρμόζουμε την Κοινή Δέσμευση του Συστήματος της Coca-Cola για το Περιβάλλον.

 • περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site της Coca-Cola Τρία Έψιλον (www.coca-colahellenic.gr) καθώς και στο site της Coca-Cola Hellas (www.cocacola.gr )

Δράσεις

Πρόγραμμα Συλλογής Oμβρίων Υδάτων

Πέραν όμως της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα μεταφράζει τη δέσμευση του για την προστασία των υδάτινων πόρων σε ουσιαστική δράση. Στα πλαίσια του προγράμματος «Αποστολή Νερό» υλοποιείται η εγκατάσταση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού ως ένα εμπεριστατωμένο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος σε περιοχές όπου αυτό είναι ιδιαίτερα οξύ, όπως τα νησιά των Κυκλάδων όπου ο μέσος όρος βροχόπτωσης δεν ξεπερνά τα 400 mm ετησίως.

Η συλλογή όμβριων υδάτων είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη συλλογή βρόχινου νερού χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές –όπως δοχεία- ή τεχνικές περισσότερο σύνθετες, όπως στέρνες ή υπόγεια φράγματα. Αυτές οι τεχνικές έχουν τις ρίζες τους σε πρακτικές αρχαίων πολιτισμών (Ελλάδα, Βόρεια Αφρική) και ακόμη και σήμερα αποτελούν πηγές πόσιμου νερού σε αγροτικές περιοχές. Η αναβίωση παραδοσιακών τεχνικών συλλογής και διαχείρισης υδάτων που έχουν παραμεριστεί και αντικατασταθεί από σύγχρονες τεχνικές –μερικές φορές λιγότερο αειφόρες- είναι μία σίγουρη κίνηση προς την καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, η συλλογή ομβρίων υδάτων είναι μία πολλά υποσχόμενη εναλλακτική.

Με άξονα αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία αλλά και με την τεχνογνωσία του Μεσογειακού Σκέλους της Διεθνούς Σύμπραξης για το Νερό (GWP-Med), ήδη από το 2009 έχουν εγκατασταθεί και επισκευαστεί 30 μονάδες συλλογής βρόχινου νερού σε 13 ελληνικά νησιά με έντονο πρόβλημα λειψυδρίας (Ανάφη, Σαντορίνη, Ίος, Νάξος, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Τήνος, Σύρος, Μήλος, Φολέγανδρος, Σύκινος, Σίφνος, Σέριφος). Συνολικά για την κατασκευή και τη συντήρηση των συστημάτων συλλογής νερού έχουν εκπαιδευτεί 120 τοπικοί τεχνίτες, ενώ από την εγκατάσταση των υδατοσυλλεκτών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τους 14.000 κατοίκους των νησιών, 4.500.000 λίτρα νερού για εναλλακτικές χρήσεις ετησίως.

Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί και στην εκπαιδευτική διάσταση του προγράμματος. Συνολικά στα 3 χρόνια υλοποίησης του 2.120 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 311 καθηγητές παρακολούθησαν περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια, κατά τη διάρκεια των οποίων ενημερώθηκαν σχετικά με τη δραστηριότητα και τη σημασία της σωστής διαχείρισης του νερού και ειδικότερα του προγράμματος συλλογής όμβριων υδάτων.

Προστασία και αποκατάσταση της καλή οικολογικής κατάστασης Υγροτόπων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Coca-Cola Hellas, στο πλαίσιο του προγράμματος υπεύθυνης διαχείρισης υδάτινων πόρων, «Αποστολή Νερό», και σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση MEDASSET- τον Μεσογειακό Σύνδεσμο για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών υλοποιούν καθαρισμούς παραλιών ανά την Ελλάδα με το μήνυμα «Πάρε μέρος και καθάρισες»

H εκστρατεία με τίτλο "Πάρε μέρος και καθάρισες" περιελάμβανε:

 • Εθελοντικούς Καθαρισμούς ακτών ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου (Μάιος – Ιούνιος 2011) οι οποίοι θα επαναλήφθηκαν στις ίδιες ακτές μετά το πέρας αυτής (Σεπτέμβριος – Οκτώβρίος 2011).
 • Ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας των ακτών και των παράκτιων οικοσυστημάτων, και σε θέματα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης υλικών (reduce – reuse – recycle).
 • Συλλογή διαλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία, τις τοπικές εθελοντικές οργανώσεις, τη σχολική κοινότητα κλπ.
 • Διερεύνηση των πηγών προέλευσης της ρύπανσης σε κάθε περιοχή με την περιοδική συλλογή των απορριμμάτων και την διαλογή τους και τη σύνταξη πρότασης μακροπρόθεσμων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της.

Επιπλέον το Σύστημα της Coca-Cola μέσα από το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» έχει μια πολύ ουσιαστική δραστηριοποίηση στον μοναδικό υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνη με ουσιαστικά αποτελέσματα. Η πρωτοβουλία υλοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή εργαζομένων της εταιρείας από το εργοστάσιο της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Θεσσαλονίκη, Δήμων και φορέων της περιοχής, μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπαιδευτικών. Πολύτιμη είναι και η συμβολή των μη κυβερνητικών οργανώσεων «Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης», «Οικολογική Κίνηση Σερρών», «Πολιτιστική Εταιρεία ΠΡΑΞΙΣ», «Unesco Σερρών» και «ΑΧΕΠΑ».

 • Συνολικά στην δράση έχουν συμμετάσχει εθελοντικά 1.180 μαθητών από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί.
 • Στα δυο χρόνια υλοποίησης της δράσης, οι εθελοντές έχουν περισυλλέξει 3,4 τόνους απορριμμάτων
 • Μέτρηση με ειδικό εξοπλισμό την ποιότητα των νερών της λίμνης.
 • Το 2009 η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Coca-Cola δώρισαν στον φορέα διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης ένα ειδικό δίχτυ 70 μέτρων για τη συλλογή των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται στην λίμνη.

Προώθηση ανοιχτού διαλόγου για την ορθολογική χρήση του νερού.

Παράλληλα με τα δικά του προγράμματα το Σύστημα της Coca-Cola υποστηρίζει και συμμετέχει, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αποστολή Νερό», σε δράσεις και συνέδρια που στόχο έχουν την ανάδειξη και αντιμετώπιση του προβλήματος της μη-σωστής διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω δράσεις τις οποίες υποστήριξε το Σύστημα τα τελευταία 2 χρόνια :

 • Συμπόσιο για το Νερό, μία πρωτοβουλία του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη,
 • 15ο Συμπόσιο Μικροβιολογίας Νερού,
 • 2ο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Διαχείρισης στη Μυτιλήνη
 • 11ο Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 • Ημερίδα για την Αειφόρο διαχείριση του Νερού με θέμα τη συμβολή της Συλλογής Όμβριων Υδάτων, στη Σαντορίνη, μια πρωτοβουλία της GWP-Med (Global Water Partnership Mediterranean), του Δήμου Θήρας και του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο διαχείριση (MIO-ECSDE) για την διοργάνωση της
 • ‘Εκθεση Watertec-Envirotec και Energy-Photovoltaic του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης MIO-ECSDE) και της GWP-Med (Global Water Partnership Mediterranean)
 • Περιφερειακό Συνέδριο για τη «Διαχείριση Μη συμβατικών Υδατικών Πόρων στη Μεσόγειο», Σεπτέμβριος 2011

Περιφερειακό Συνέδριο για τη «Διαχείριση Μη συμβατικών Υδατικών Πόρων στη Μεσόγειο»

Tον Σεπτέμβριο του 2011, το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τη Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο και τη Global Water Partnership-Mediterranean, το Περιφερειακό Συνέδριο για τη ‘Διαχείριση Μη συμβατικών Υδατικών Πόρων στη Μεσόγειο’. Στόχος του διήμερου συνεδρίου ήταν να συμβάλλει στις δράσεις του Μεσογειακού Σκέλους της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το νερό (MED EUWI) και του GEF MedPartnership.

Ειδικότερα στόχευε:

 • Στην παροχή μίας πλατφόρμας για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ όλων των εταίρων για τις προτεραιότητες και απαιτούμενες συνέργιες, με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη της διαχείρισης των μη συμβατικών υδατικών πόρων στη Μεσόγειο.
 • Στη διερεύνηση του ρόλου που θα πρέπει να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας στην προώθηση της ατζέντας των μη συμβατικών υδατικών πόρων.
 • Στην προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων πάνω σε βέλτιστες πρακτικές και διδαγμάτων από εφαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
 • Στην ενθάρρυνση της ανταλλαγής απόψεων σχετικά με πιθανά περιφερειακά (Μεσογειακά), υποπεριφερειακά και διασυνοριακά προγράμματα διαχείρισης μη συμβατικών υδατικών πόρων.
 • Στην καλλιέργεια του διαλόγου για την εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης, ενεργού συμμετοχής των εταίρων και προώθησης πιλοτικών εφαρμογών, χρησιμοποιώντας ως μέσο για την πραγματοποίησή τους προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας.
 • Στο Συνέδριο είχαν προσκληθεί να καταθέσουν τις απόψεις, τις εμπειρίες και τον προβληματισμό τους επιστήμονες, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων, τοπικών αρχών, ενώσεων καταναλωτών νερού, ακαδημαϊκής κοινότητας, ιδιωτικού τομέα και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τις συνεδρίες, είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις θέσεις τους, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του θέματος και στην εξεύρεση λύσεων.
 • Το σύνολο των συμμετεχόντων συμφώνησαν στη σημασία μίας ευρείας και ουσιαστικής συμμετοχής των εταίρων σε θέματα υδάτων για την ανάπτυξη διαχείρισης μη συμβατικών υδατικών πόρων και της ανάγκης μεγαλύτερης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα τόσο στην εξοικονόμηση νερού, με την ιδιότητα του χρήστη και παραγωγού νερού, όσο και στη χρηματοδότηση σχετικών πρωτοβουλιών, ως επενδυτή και συμμέτοχου μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης